Tafelen met Tajine
Tajine, dat is slow cooking op zijn best!
Iedereen die van heerlijk eten houdt en de charmes van slow cooking weet te waarderen, heeft er inmiddels wel van gehoord: koken met tajine. Dat is genieten van en de tijd nemen voor een uitgebreid kookproces, zoals dat ook met stoofpotjes tot het beste en meest malse resultaat leidt. Stel je voor: de heerlijkste geuren, die zich door het huis verspreiden, zodat je de hele dag al uitkijkt naar de maaltijd waar je ’s avonds van gaat smullen. Daar gaat tijd in zitten – dat is natuurlijk ook het principe van slow cooking. Maar dat is ook een stuk van de voorpret: uitkijken naar wat er komen gaat… Om dan uiteindelijk samen te kunnen genieten van een maaltijd waar duidelijk liefde en aandacht in zit. En dat proef je!
Tajine, kun je dat eten?
Voor degenen die het nog niet (zo goed) weten even wat uitleg:
Tajine is de benaming voor zowel de van oorsprong aardenwerken stoofpot, met de karakteristieke kegelvormige deksel, als ook de overkoepelende benaming voor de gerechten die ermee bereid worden. De Marokkaanse keuken wordt geroemd om haar tajine gerechten. Ze vinden hun roots vooral in de Berberstreek van Marokko, maar ook in andere arabische landen, zoals Tunesië wordt gekookt met de tajine. En dus ook tajine gegeten. Oorspronkelijk werden de tajines ingegraven in het zand en op hete kooltjes geplaatst, waarna de tijd zijn werk deed om de stoofpotjes te bereiden.
Oorspronkelijk is een tajine van aardenwerk vervaardigd. Er zijn gietijzeren exemplaren en tegenwoordig zijn er zelfs elektrische tajines te koop. Het mooie van een keramieken tajine is dat de dikke aardenwerken schaal met de opstaande rand, die de basis vormt van de tajine, ook meteen de schaal is waarin het gerecht geserveerd wordt. Daar bovenop staat tijdens het kookproces de kenmerkende kegelvormige deksel. Naarmate de tajine warmer wordt en de ingrediënten heerlijk beginnen te pruttelen in de schaal, gaat er steeds meer stoom vormen, dat zich in de kegel tot condens ontwikkelt. Door de kegel- of bolvormige deksel loopt de opgebouwde condens gelijkmatig steeds weer terug in de schaal. Het principe is vergelijkbaar met een braadpan, waarin je een stoofpotje bereidt. Hierdoor ben je verzekerd van een sappige en zeer malse maaltijd en blijven alle smaken behouden. Het is dus ook zaak om tijdens het koken niet (te vaak) de deksel op te lichten om te spieken hoe het ervoor staat. Daarmee vervliegt namelijk alle condens en dat is nou juist niet de bedoeling! Laat de tijd zijn werk doen, ben niet té nieuwsgierig… Geniet gewoon van de kookgeurtjes, heb vertrouwen… laat de tajine zijn werk doen: het komt allemaal goed!
Tajines zijn er zowel in geglazuurde als ongeglazuurde uitvoeringen. Is de tajine ongeglazuurd, dan is het belangrijk om de tajine, vóór gebruik, eerst zeker een half uur in water te weken. Dit doe je voor elk gebruik en zeker voordat je de tajine de eerste keer in gebruik neemt. Dit voorkomt dat de schaal door de warmte barst. Er zijn ook beschilderde tajines, deze zijn vooral decoratief of puur bestemd om de gerechten mooi in op te dienen. Bij Bazaaronline vind je tajines in verschillende mooie uitvoeringen, elk een pareltje in je keuken! Wij hebben geglazuurde keramische tajines met antiaanbaklaag in verschillende maten, afhankelijk van voor hoeveel mensen je kookt. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende mooie kleuren en uitvoeringen, passend bij jouw keukeninrichting en persoonlijke stijl. Bazaaronline heeft een mooie lijn tajines in verschillende diameters van het merk Teffo. Ook hebben we verschillende roestvrij stalen tajines met een strakke belijning en een bolvormige deksel in onze collectie. De tajines, waaruit je kunt kiezen bij Bazaaronline zijn geschikt voor verschillende warmtebronnen, ook inductie. Kijk voor de zekerheid even bij de specificaties om te weten of de tajine geschikt is voor jouw warmtebron.
Internationaal smullen met tajine
Inmiddels is het geen geheim meer dat koken met de tajine heerlijk en gezond is. Iedereen die wel eens op vakantie is geweest naar Noord-Afrika en dan met name naar Marokko, kent de heerlijke malse en kruidige stoofpotjes, die met de tajine bereid worden. Er zijn verschillende zeer smakelijke varianten, met groente, vlees of vis. Uiteraard rijkelijk gekruid met de typische oosterse kruiden, zoals koriander, komijn en natuurlijk het inmiddels in Nederland ook zeer populaire ras el-hanout. Dat laatste betekent zoveel als ‘het beste uit mijn winkel’ en wordt door elke goede specerijenwinkel of -kraam samengesteld met hun eigen keuze uit soms zelfs meer dan twintig verschillende kruiden. Elke handelaar heeft dus zijn eigen variant van ras el-hanout, al zijn er natuurlijk wel grote overeenkomsten en basisnoten in dit overheerlijke kruidenmengsel dat zo belangrijk is voor die specifieke en onvergetelijke smaak. Of je nou voor een vegetarische tajine kiest, of voor een vlees- of vistajine, wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat de maaltijden sappig, mals en zeer smakelijk zijn: echt comfort food, echt genieten!
Populaire tajines die je eens uit zou kunnen proberen zijn bijvoorbeeld een frisse kiptajine met citroen, amandelen en couscous, lamstajine met ui en abrikoos, een witte vistajine met aardappels, prei en citroen, gehaktballetjes met tomaten en paprika uit de tajine, een zeer smakelijke kruidige vegetarische tajine met pompoen, zoete aardappel, winterwortel en feta of misschien wel een mysterieus klinkende tajine met ‘verraden’ vlees en eieren… De mogelijkheden zijn bijna oneindig en niets belet je om je eigen creativiteit de vrije teugels te geven om een mooi stoofpotje te maken, waar je je eigen persoonlijke draai aan geeft. Speel met kruiden, probeer combinaties uit, kijk naar seizoensgroenten… en geniet!
En zoals altijd…
Kom je er niet helemaal uit of wil je nog wat extra advies en tips? Onze vriendelijke klantenservice staat je graag te woord om je op weg te helpen. En mocht je nou een écht geweldig recept hebben ontwikkeld voor in de tajine, dan houden wij ons graag aanbevolen. Want genieten… daar houden wij ook erg van bij Bazaaronline!